BASF е най-големият доставчик на компоненти за натуралната козметика. Повече от 100 имена на продукти, производство на BASF, са одобрени за използване в естествени козметични продукти в съответствие със стандарта COSMOS; около половината от тях също са сертифицирани за съответствие със стандарта NATRUE.

От януари 2017 стандартът COSMOS ще замени тези стандарти в сегмента на натурална козметика, които се използват от асоциациите на производителите на козметика в Европа.

Стандартът COSMOS (съкращение от COSMetic Organic Standard) е един от основните нормативни документи в сегмента на натуралната козметика. Досега националните асоциации на производителите на козметика в Европа използваха собствени стандарти – като например BDIH (Германия) и Ecocert (Франция).

От януари 2017 г., те ще бъдат заменени от унифицираният стандарт COSMOS. BASF е вече подготвена за предстоящите промени: повече от 100 съставки, разработени от специалистите на BASF за рецептурите на козметични и хигиенни продукти, вече са предадени за регистрация в съответствие с нормативите на COSMOS. Приблизително половината от тези продукти, включително и свръхлекия емулиент Cetiol® Ultimate и емулгаторът Emulgade® Sucro Plus, също имат сертификати на Международната асоциация за натурална и органична козметика.