бахар

Ямайският пипер (бахар) е една от най-популярните и любими подправки, използвани в готвенето. Неговите плодчета съдържат голямо количество етерични масла, които придават специфичната миризма, подчертаваща аромата и вкуса на ястията. Съвсем от скоро бахарът се използва като парфюмерийна съставка. Модата за гурме и „годни за консумация“ композиции, направи бахара неразделна част от много парфюмни композиции.

Той е открит за европейците от Колумб, пътешестващ в Карибско море. От тук е и другото име на бахара – растението на Колумб. В доколумбова Америка бахарът е използван от маите за ароматизиране на шоколад и при ритуала на балсамиране. Днес за подправка се използват неузрелите плодове на това растение, тъй като те имат богат аромат. Екстрактът от ямайски пипер придава уникалност на популярните ликьори Шартрьоз и Бенедиктин.

За родно място на бахара се смятат Антилските острови, а основните плантации с това растение се намират в Ямайка. Многобройните опити на европейците да култивират това растение не донасят резултати, бахарът е една от редките и капризни подправки, които трудно да отглеждат в други региони, дори и с благоприятен климат.

Етеричните масла от бахар притежават енергийни и антисептични свойства. От енергийните свойства на бахара са привлечени и парфюмеристите.

За плътен и богат аромат, които може лесно да замени индийското орехче, карамфила и канелата, англичаните нарекли ямайският пипер с прякор, дума, която буквално звучи като – „всички подправки веднага“. Най-ярките представители на парфюмерия не успяват да игнорират тази невероятна подправка.

Брандът Comme des Garcons, който е известен със своя нестандартен и концептуален подход към изкуството като цяло и към парфюмерията включително, издаде на основата на бахар две композиции: екзотичната и пикантна Guerrilla1 – фантастична, изтънчена, непокорна смесица от бахар и круша, цитрусови плодове, жасмин и шафран; и прохладно тонизиращата, хладна Comme des Garcons White. Дървесно-горчивата композиция на този парфюм съчетава нотки на амбра, кедър, невен, лимон и различни подправки: ванилия, индийско орехче, карамфил, кориандър, кардамон и черен пипер.

Известният парфюмерист Серж Лутенс (Serge Lutens) е създал аромат, сякаш специално създаден за медитация. Композицията La Myrrhe е богата на нюанси на смирна, амбра, сандалово дърво, лотос, жасмин, мускус, мед и сладък пипер. Този състав изпълва душата и ума с прекрасни спомени и дълбоки чувства, засягащи скритите кътчета на сърцето.

Изисканата ориенталска композиция Lalique Parfums Eau de Lalique е наситена със стандартните ориенталски подправки. Ароматът включва нотки на бергамот, мандарина, мускус, копър, кардамон, индийско орехче, канела и черен пипер.

Аромат на прясно печиво и греяно вино се чувства в парфюма Tea for Two на L’Artisan Parfumeur. Ефектът се създава чрез мед, чай, карамфил, черен пипер, канела, джинджифил и мед. Този аромат за мъже се получил замайващ и ободряващ.

Парфюмът Sisley Soir De Lune е много шик и аристократичен. Тази многостранна композиция съчетава флорално-шипрови и дървесни нотки, с чувствеността на мускус и пачули. A горчивината му придава дълбочината и многопластовост.