Ароматът на парфюм е в състояние да донесе приятни спомени или да навее определено настроение. Може да повее свеж бриз, сладки подправки или цветен букет. Жените предпочитат да избират аромати според своя темперамент или според времето в денонощието.

Традиционно парфюмите се делят на вечерни и дневни. Към дневните парфюми принадлежат тези на цветя, цитруси и свеж бриз. Те трябва да бъдат леки и ненатрапчиви. Такива аромати придават усещане за бодрост и подтикват към активни действия. Цветният аромат е истинско спасение за тези, които не са в добро настроение. Той бързо ще подобри настроението и ще събуди приятни спомени.

Сладките парфюми с нотки на подправки принадлежат към вечерните аромати. Мускус, ванилия, канела и сандалово дърво са основните им нотки. Те се считат за „тежки“ парфюми, но техният аромат може да навее приятни спомени. Те са в състояние да „стоплят“ не само притежателят си, но и тези, които са близо до него. Такива парфюми могат да привлекат лесно всеки човек. Основното правило е да се подберат според настроението.

В един ден не бива да се използват различни парфюми, защото по този начин се създава усещане за неопределеност. Обикновено парфюмите могат да се срещнат не в чист вид, т.е. може да бъдат не само аромати на цветя, а и с нотки на ориенталска ванилия.