Какво привлича мъжете и жените един към друг? Този въпрос не дава покой на много поколения хора. В опит да се обясни същността на любовното привличане съществуват много хипотези. Сред тях е и теорията за „ароматите на любовта”.

Добре известно е, че много биологични видове имат способността да намират индивиди от противоположния пол по миризмата. За това животните са развили силно обоняние, секреция, която освобождава изключително „привлекателна” миризма и така нататък. Един от малкото видове, който не е в състояние да намери сродна душа чрез обонянието, са хората. Поне така се смяташе доскоро.

Изследвания в областта на любовните миризми доведоха до доста интересни заключения по отношение на този въпрос. Оказва се, че способността на човека да улови миризмата на противоположния пол, не е изчезнала. Тя се проявява на подсъзнателно ниво. Благодарение на тази способност мъжете и жените се различават сред другите по най-подходящата миризма. Разбира се, ролята на миризма не се разглежда решаваща, но нейното влияние е важно. Изследователите твърдят, че човешкото тяло отделя феромон – вещество, което привлича противоположния пол. При всеки човек феромоните има своя уникална миризма.

Аромат на любовта номер 1

Интересното е, че парфюмите съпровождащи човека в продължение на цялата му история, са косвено потвърждение, че миризмата в любовта играе значителна роля. Отделяйки най-привлекателните аромати, които повишават привлекателността, парфюмеристите са създали едно наистина голямо наследство от „обонятелни оръжия”. Все пак ароматичните вещества, въпреки че те не притежават главозамайващи свойства, все още не възпроизвеждат и не засилват природния „аромат на любовта” на човек. Парфюмите до голяма степен са илюзия, предназначена да заблуди и обърка противоположния пол. Парфюмите, одеколоните и другите вещества заглушават естествената миризма, заменяйки я с друг чужд аромат. В идеалния случай миризма на тялото, чисто и поддържано, е най-добрият афродизиак. Всяка цивилизация се опитва да изкриви естествените, инстинктивни предпочитания на човек във всичко, което е свързано с телесната миризма. Затова се използват парфюмните вещества – цяла наука, където най-важното е да не прекалявате.

Аромат на любовта номер 2

Разбира се, да се разглежда любовта от гледна точка на химията и физиологията е много неромантично. Все пак трябва да помним, че ароматът на любовта е върховната наслада. Малко неща са сравними с момента, когато вдишваме аромата на любимия човек. Тази миризма е едва забележима, практически необяснима, трудно е да се сравни с нещо друго, но е прекрасна.