Трудно е да се оцени ролята на миризмите в човешкия живот, защото благодарение на тях, животът ни е изпълнен с цветове и ярки моменти. Независимо от това дали ароматите са естествени или от парфюми, те ни свързват със запомнящи се събития или хора. Още в древността са знаели, че миризмите влияят не само на психоемоционалното, но и на физическото състояние на човек, и са се опитвали да ги използват, за да си влияят взаимно, не изключвайки и сексуалните отношения.

Въздействие на афродизиаците върху човека

Ароматът може да бъде причина за внезапна поява на симпатия или, напротив, на силна неприязън. Тези аромати се наричат ​​афродизиаци и умело ги използват в парфюмерийното изкуство. Всъщност, афродизиаците имат способността да намаляват стреса, да отпускат, обострят чувствеността и да подтикват към свободно поведение. Те активно влияят на хормоналните нива и спомагат процеса на изработване на природни феромони-ендорфини (хормони на щастието).

Въпреки това, всеки човек е уникален и възприема миризмите по различен начин. Затова рекламирането на парфюмите с афродизиаци като „оръжия за масово поражение на противоположния пол“ е по-скоро мит и маркетингов ход. Един и същи аромат може да предизвика съвсем неочакван противоречив ефект при две отделни лица. Не може да се твърди, че има някакъв универсална афродизиак, който действа еднакво на всички.

Хората са сложни същества, те имат памет и асоциации, които свързват миризмите с определени ситуации. И ако се използва за привличане, афродизиакът съвпада с приятна асоциация на конкретно лице, а след това задейства принципа на съблазняването.

Но ако не съвпада, което се случва по-често, то нищо не може да се направи. Това е един вид една много интересна игра: трябва постоянно да се опитва, премерва, експериментира.

Най-добрият афродизиак са любимите парфюми

Експертите съветват като афродизиак да се използва любим парфюм. Ароматът, в който човек се чувства комфортно и уверено, играе по-важна роля в романтичните отношения, отколкото рекламиран продукт със съмнителни качества. Но от използването на парфюми със силни афродизиаци нищо добро няма да излезе.

Самите афродизиаци могат да бъдат от растителен или животински произход. Последните се считат за най-мощните, към тях спадат мускус, амбра и цибетин. Растителната група е представена от етерични масла от жасмин, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво, роза, джинджифил, ветивер и нероли.

Те се съдържат в много парфюмни композиции, например, в Chanel N5 на Chanel, 1881 на Cerruti, Light Blue на Dolce&Gabbana, в J’Adore на Christian Dior, в Miracle на Lancome, в Envy Me на Gucci, в Chance на Chanel и др.