1Не се ползва консултация с лекар

Сега повечето хора почти за всичко черпят информация от интернет и не отдават голямо значение на консултациите със специалист. Това е първата, най-често разпространена грешка. Ако решите, че е време се погрижите за кожата си професионално, не забравяйте да отидете на дерматолог. Той ще ви даде оценка за вида и състоянието на кожата, ще предпише необходимите процедури и ще ви даде препоръки за домашни грижи.

Ако нямате такава възможност, задайте си следните няколко въпроса:

  • Здрава ли е кожата ви или има обрив, лющене или зачервяване; имали ли сте някога алергии към козметика?
  • Появява ли се омазняване на кожата през деня?
  • Можете ли да пропуснете крема след измиване с чиста вода?

От отговорите на тези въпроси, вие ще разберете каква е вашата кожа: мазна, суха или чувствителна. След това можете да избирате козметика.

2Липсата на системен подход

Кожата е нашият най-големият орган и е необходимо да се грижим редовно за нея т.е. всеки ден. Сутрин ритуала за красота трябва да бъде следния: измиване според типа на кожата, тонизиране с лосион, дневен крем, защитен и възстановяващ, както и крема с SPF (поне 15-30). Вечер – измиване, хидратиращ лосион за лице, регенериращ крем, за всичко това трябва да се вземе под внимание типа кожа. Не забравяйте също така да поддържате шията, горните и долните клепачи. Много фирми правят средствата за тези зони под формата на крем или гел. Неспазването на основните правила води до кожни проблеми.

3Забравя се за допълнителната хидратация на кожата

С възрастта кожата губи влагата си. След 27 години е необходима допълнителна грижа за кожата с хидратиращ, антиоксидантен серум в комбинация с професионални процедури. Хората често забравят за това. Ако кожата е проблемна, не е необходимо да експериментирате, или да слушате съветите на приятели при избора на овлажняващи средства. Колкото по-скоро се консултирате с вашия лекар, толкова по-бързо ще бъдете в състояние да използвате продукти, които наистина ще запълнят липсата на влага в кожата.

4Използване на тонален крем всеки ден

Не е препоръчително ежедневно да се използват тонални кремове (дори и ВВ или СС), а да се ограничим с пудра: кожата диша и порите не се запушват. Ако се обърнете към професионален гримьор, е препоръчително да ползвате собствени четки и моливи. В противен случай, върху кожата ви може се появят бактерии от друг човек, които от своя страна водят до дразнене, зачервяване или дори обриви.

5Смесването на различни марки козметика

Най-често срещаната грешка при избора на козметика е използване на продукти от различни марки. Това не е за препоръчване, защото е добре всички козметични средства да бъдат от една марка. Вие не можете да вземете гел за измиване на един производител, от друг дневен крем, а от трети нощен крем. Купете си козметика от една марка, така поне консерванта ще бъде един и същ и ще получите по-малко химия.

6Не се обръща внимание на състава на козметичните продукти

Гримът също трябва да бъде подбран в зависимост от вашия тип кожа. Внимателно прочетете етикета, дори ако това изисква лупа. Съставът трябва да няма вредни съставки.