Често получаваме различни съвети, най-вече по темата за грижа за косата. В някои ние твърдо вярваме, но рано или късно трябва да се сбогуваме с тях. Ето 5 топ митове за красотата, които всъщност никога не са работили.

1За да се засили растежа на косата, трябва често да се подстригва

Това е мит. Подстригването, разбира се, е необходимо за добре поддържаната коса и повредените връхчета трябва редовно да се изрязват. Подстригването не влияе на растежа, както не оказват влияние лунния календар, приливите и народните ритуали.

Растежа на косата може да се стимулира само с професионални продукти, които повишават циркулацията на кръв в скалпа и насищат кожата на главата с витамини и микроелементи в космените фоликули.

2Често трябва да решете косата, за предпочитане с дървен гребен

Това е мит. Косата не обича да бъде сресвана често, особено с дървени гребени, по които често се появяват малки цепнатини, увреждащи повърхността на косъма. Достатъчно е да се сресва 1-2 пъти на ден, като най-добре е да изберем четка с естествен косъм.

3Домашните шампоани и маски са по ефективни от професионалната козметика за коса

Това е мит. Разбира се, някои съставки като яйчен жълтък, сметана, мед, имат полезни свойства, но те никога няма да бъдат в състояние да решат всички проблеми на косата и скалпа. Домашно приготвената козметика не може да замени професионалната, перфектно балансирана, с всичко необходимо и подбрана от специалисти във фризьорски салон, при оценка състоянието на косата ни. Това се отнася за професионалните средства от наложили се козметични брандове, а не за яйчния шампоан от рафтовете на магазините.

4Боядисването може сериозно да увреди косата

Това е мит. Ако искаме да боядисаме косата си, смело можем да отидем в добър салон и да изберем меки безамонячни бои, които са способни не само да дадат оттенък, но и да подобрят състоянието на косата благодарение на съставките, които съдържат.

Разбира се, това се отнася само за професионални бои. Не можем да разчитаме на запазването на качество, ако решим да се боядисваме самостоятелно.

5За грижата за косата шампоана е достатъчен

Това е мит. Тези мерки няма да предпазят косата от механични повреди и негативното влияние на околната среда – слънце, температурни промени и замърсяването на въздуха. Почистването, което дава шампоана не е достатъчно, и с течение на времето ще забележим, че косата е суха, загубила е блясъка си и започва да се къса.

Косата винаги нужда от цялостна грижа: шампоан и балсам, които се допълват взаимно, маска за интензивно въздействие и неизмиващ се серум или кондиционер, които ще улеснят разресването на косата и ще я предпазят от увреждащи фактори.